Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Tuesday, July 18, 2017

Mahathir , Muhyiddin , Guan Eng DAP & Projek Bilion Ringgit Wang Rakyat

Muhyiddin Yassin adalah di antara pelbagai pihak yang mempersoalkan projek super mega ini selain daripada rakyat dan NGO-NGO negeri.


Agak melucukan kerana kini, Muhyiddin terpaksa menyapu balik ludah yang terpalik ke mukanya sendiri kerana bersekongkol dengan pihak tersebut.

Isu terowong bawah laut yang diselubungi pelbagai kontroversi semakin menghantui kerajaan DAP Pulau Pinang. Projek yang terdiri daripada terowong bawah laut di antara Persiaran Gurney-Bagan Ajam (berhampiran Butterworth) dan 3 jalan utama bernilai RM6.341 bilion wang rakyat.

Malangnya, projek yang telah diluluskan oleh kerajaan DAP Pulau Pinang pada 4 Oktober 2013 itu tiada menunjukkan sebarang tanda telah dimulakan. Projek yang didakwa 'telah berjalan mengikut jadual' tetapi sebenarnya jauh menyimpang daripada jadual perlaksanaannya.


Lebih memusykilkan ialah masih tiada lagi laporan-laporan atas kertas yang menjadi topik panas rakyat serta gagal dijawab oleh kerajaan DAP. Ianya terdiri daripada:

1. 3 Jalan Utama (20.23 km)
 • Laporan Kebolehlaksanaan - RM31.3 juta.
 • Yuran Rekabentuk Terperinci - RM177.5 juta.
 • Total : RM208.8 juta
2. Terowong Bawah Laut (4.14 km Selatan dan 3.54 km Utara)
Laporan Kebolehlaksanaan – RM20 juta
Yuran Rekabentuk Terperinci – RM76 juta
Total : RM96.2 juta
Lebih malang lagi apabila sejumlah RM208 juta wang rakyat sudah pun dibayar menggunakan tanah rakyat kepada pemegang konsesi dan ianya disahkan di dalam Dewan Undangan Negeri pada 19 Mei 2017. Nilai ini adalah sebahagian daripada kos total yang berjumlah RM305 juta (laporan dan yuran untuk terowong - RM96 juta)
17 Februari 2015 – RM 135 juta 
22 Mac 2017 – RM 73 juta
Malah, isu laporan dan kajian ini juga telah beberapa kali bertukar cerita :
14 Januari 2014 - Konsortium Zenith BUCG Sdn Bhd menjangka akan menyiapkan kajian kebolehlaksanaan untuk projek infrastruktur terowong bawah laut dan jalan utama pada April tahun ini (2014), kata pengerusinya.
Setelah 2 tahun, kajian tersebut tidak siap-siap lagi!
16 Jun 2016 - Dilaporkan kajian kebolehlaksanaan selesai 83% dan akan siap dalam tempoh enam bulan. 
24 November 2016 - Hasil kajian kebolehlaksanaan bagi terowong dasar laut itu akan siap menjelang akhir tahun ini (2016) dakwa Exco kerajaan negeri telah mencapai 87% siap.
Adegan menegakkan benang yang basah kerajaan DAP negeri berterusan apabila mereka sekali lagi cuba mempertikaikan penjelasan Menteri Kerja Raya. Yang terbaru ialah kerajaan DAP negeri mendakwa bahawa Jawatankuasa Kira-kira Kerajaan (PAC) Negeri Pulau Pinang telah memanggil semua pihak yang terlibat untuk memberi penjelasan.

Kerajaan DAP juga mendakwa laporan Jawatankuasa PAC telah dibentangkan dalam Mesyuarat Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang, maka ia kononnya menunjukkan keterbukaan serta berpegang kepada prinsip CAT.

Persoalannya sekarang, apakah benar laporan PAC telah dibentangkan sepenuhnya dalam Dewan Undangan Negeri?

Persoalan ini timbul kerana sebelum ini beberapa ADUN negeri termasuk daripada PKR telah mempertikaikan perkara tersebut :
17 Mei 2016 - Cheah Kah Peng (PKR-Kebun Bunga) membidas PAC kerana gagal membentangkan laporan siasatannya walaupun diarah berbuat demikian enam bulan sebelumnya. DEIA yang sepatutnya siap 16 April manakala laporan PAC masih tak siap. 
18 Mei 2016 - Muhammad Farid Saad (BN-Pulau Betong) yang merupakan ahli PAC berkata PAC sepatutnya membentangkan laporannya dalam sidang Dewan ketika itu. Beliau merujuk kepada laporan yang gagal dibentangkan dalam dewan legislatif negeri itu buat kali kedua. 
3 Oktober 2016 - PKR Tanjong telah mengingatkan PAC negeri supaya tidak lagi menangguhkan pembentangan laporan projek terowong dasar laut dan lebuh raya pada sidang DUN. Ketua Cabangnya berkata, laporan itu sebelum ini sepatutnya dibentangkan dalam sidang DUN lalu namun gagal disiapkan sehingga menimbulkan pelbagai persoalan. 
22 November 2016 - Tee Yee Cheu (DAP-Tanjung Bungah) membangkitkan isu pampasan tanah serta mempersoalkan status projek pembangunan di tanah tersebut sekiranya projek terowong bawah laut itu tidak diluluskan.
Dr Mahathir sendiri pernah mempertikai cadangan Lim Guan Eng untuk membina terowong dasar laut itu sebagai satu pembaziran duit rakyat.
"Ini sengaja nak membazir duit rakyat. Tidak ada alasan yang munasabah bagi pembinaan tersebut," tegasnya.
Dan sekarang, Mahathir bersekongkol pula puak DAP itu.

Yang terbaru, terdapat pihak yang telah membuat laporan meminta polis menyiasat dakwaan kerajaan DAP Pulau Pinang telah menganuge­rahkan projek kepada sebuah syarikat yang didakwa mempunyai modal di bawah paras ditetapkan ketika membida projek terowong tersebut. Syarikat itu didakwa memiliki mo­dal bernilai 1,900 kali ganda lebih rendah daripada paras minimum ditetapkan Jabatan Kerja Raya.


Kegagalan kerajaan DAP negeri dalam pelan pengangkutan mereka itu jauh berbeza dengan kemampuan kerajaan BN Persekutuan yang berjaya dengan perancangan mereka. Yang terbaru ialah Fasa kedua jajaran MRT Sungai Buloh-Kajang dari stesen Semantan ke stesen Kajang yang telah beroperasi pada 17 Julai 2017. Manakala Fasa pertama dari stesen Sungai Buloh hingga stesen Semantan, telah beroperasi pada 16 Disember 2016.

Realitinya, terlalu banyak kontroversi yang menyelubungi skandal billion ringgit wang rakyat di Pulau Pinang. Ia dimudaratkan dengan kes mahkamah Lim Guan Eng yang melibatkan salah guna kuasa dan rasuah.

Begitu juga dengan penyakit dalaman parti DAP yang juga penuh dengan rasuah yang begitu teruk. Malah, budaya rasuah dalam parti cauvinis itu adalah yang paling cepat dalam dunia!

Perkara di atas mesti diterangkan berulang-kali kepada rakyat secara berterusan supaya rakyat benar-benar faham betapa teruknya kerajaan DAP negeri.

Cara yang terbaik sebenarnya ialah dengan menjatuhkan kerajaan DAP pada PRU14 yang akan datang. Dengan cara ini, kerajaan negeri yang baharu dapat membuat penyiasatan terperinci terhadap kerajaan DAP ini serta mendedahkan segala kerosakan yang telah mereka lakukan.Rujukan :

1. http://www.thesundaily.my/news/938998
2. http://www.thestar.com.my/business/business-news/2016/06/16/consortium-to-complete-feasibility-study-in-new-twist/
3. http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2016/11/24/penang-undersea-tunnel-study-ready-by-next-month/SHARE ARTICLE :

29 comments:

 1. DAPig mesti ditumbangkan ! Parti ni sangat korup, kuku besi macam komunis keparat macam apek barua Kit Saing !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. #DESTROY the Penjajah Parasit/Penyamun KAFIR HARBI DAPerasuah-no 1 Dunia JUBOQ BABI & KULI2-terTONGGENG dia-si PKRHOMO ANJING KURAP/madey anak BERANAK BANGSAT!

   Lihat PENDEDAHAN ni oleh bekas Pengarah Strategik Hal Ehwal Orang Melayu-Islam DAP, Mohamad Razali bin Abdul Rahman, ketika berceramah di Putrajaya pada 3 Julai 2012 - tentang MO Setan Zionis ‘Malaysian Malaysia’-si spesis TERORIS PENJAJAH KAFIR HARBI Zionis DAPjuboq BABI PARASIT/LANUN/PEROMPAK/PERASUAH/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL-si puaka RASIS/PORNO/HOMO-si KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD-NA*O/CIA; di https://aidcnews.wordpress.com/2017/03/17/modus-operandi-malaysian-malaysia-didedahkan-bekas-aktivis-dap/ :

   Modus Operandi ‘Malaysian Malaysia’ Didedahkan Bekas Aktivis DAP

   AIDCNews

   , March 17, 2017

   ...Lim Kit Siang biasa kata dalam mesyuarat, Raja-raja yang ada di Malaysia ini adalah dari keturunan lanun, perompak dan penjudi. …Tuan-tuan masih ingat tak apa yang berlaku pada 11 April (2012) yang lalu, semasa pertabalan Yang Maha Mulia Duli Yang Dipertuan Agong. Tengok, bagaimanakah mereka menghina dan mencaci Raja.

   Kerana apa? Mereka yakin kalau dapat tawan Putrajaya, itulah pertabalan terakhir Agong di bumi Malaysia ni. Lepas ini tak ada dah. Kita akan lantik Presiden. Kita akan turunkan sembilan Raja. Kita akan lantik satu Presiden.

   Presiden pertama, memang kita akan bagi kat orang Melayu. Yang pertama sahaja. Lepas yang kedua, seterusnya akan diberi kepada orang Cina dan India. Macam Singapura lah....

   Azan kita tidak akan benarkan.....

   Bahasa Inggeris, kita akan jadikan bahasa kebangsaan. Bahasa Malaysia Cuma sebagai bahasa perantaraan sahaja. Bahasa Inggeris bahasa utama, bahasa kedua kita akan galakkan adalah bahasa Mandarin.

   Bagi DAP, bahasa Malaysia is a not value language.

   Inilah agensi pertama kita akan bubarkan selepas dua minggu kami tawan Putrajaya. MARA….Kita akan tubuhkan agensi lain bukan MARA. Nama MARA akan dihapuskan…..

   Tuan-tuan tahu tak dalam satu mesyuarat, Lim Kit Siang dengan Lim Guan Eng kata apa, “Bangsa yang paling bodoh dan yang paling malas dalam dunia ini adalah bangsa Melayu…. Dia kata, nilai seorang Melayu ni, “Nilai seorang Melayu ni RM100 sahaja. No more than that value.” .......

   Kami ingin menjadikan Malaysia sebagai sebuah Republik, macam Singapura....DAP paling benci tiga benda; Islam, Melayu dan Raja….Dia akan tukar Rejimen Askar Malaysia selepas ini. perkataan Melayu tu dia akan buang.

   Begitulah juga dengan Panglima Angkatan Tentera dengan KPN. Dua-dua jawatan tertinggi khas untuk orang Cina saja. Dia tak akan bagi dekat orang Melayu. Eksklusif untuk orang Cina…..

   Majlis Agama Islam akan dibubarkan dan akan digantikan dengan Majlis Antara Agama. Semua agama duduk dalam satu jabatan macam IFC. Kita akan gabung dan duduk dalam satu jabatan.

   Begitu juga wang zakat, boleh digunakan oleh orang bukan Islam. ....

   Mahkamah Syariah. Mahkamah yang berteraskan agama tidak akan dipraktikkan lagi di bumi Malaysia. Kita akan guna satu Mahkamah Sivil saja, yang lain semua kita akan tolak. Kita tidak akan iktiraf. Dasar Ekonomi Baru (DEB). Lepas Lim Guan Eng ambil sumpah, inilah kenyataan pertama dia, “Akan hapuskan Dasar Ekonomi Baru.”….

   Tuan-tuan tahu tak, kalau DAP dapat perintah banyak warganegara Taiwan, Hong Kong, Singapura akan memohon jadi rakyat Malaysia selepas ini...... (baca sendiri artikel amat PENTING ini sepenuhnya)

   (Tok Labu)

   Nota: Kalau berita ni TAK benaq, kenapa Razali TAK diSAMAN oleh spesis TERORIS PENJAJAH Zionis DAPjuboq BABI-si KAFIR HARBI PARASIT/LANUN/PEROMPAK/PERASUAH/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL-si puaka RASIS/PORNO/HOMO-si KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD ni?!! Dan kita boleh agak kenapa zah*dKITOL-geng AnwaqHOMO/KD*GAGAL tu enggan MENYIASAT bawah Akta TERORISMA!

   Delete
  2. AWAS:

   PENYAMAQ2 PEROGOL/PEMBUNUH HOMO/PORNO JUBOQ ANJING JIJIK si spesis PENAKUT PENJAJAH/PARASIT/LANUN DAPjuboq BABI sdg. MENCURI identiti TOK LABU - utk. MENUTUP mulut cili padi TOK LABU, yg. amat ANTI-PENJAJAH PARASIT/LANUN DAPjuboq BABI; utk. mengHINA dg. amat KEJI terhadap ISLAM, UMNO serta YAB PM & YAB DS Rosmah terCINTA kita!

   Tok Labu.

   Delete
  3. org melayu hampir lupa akan kezaliman madey tp apakan daya Allah tak izinkan kini segala kejahatan madey org mula ingat kembali.. kini madey hanya dibela oleh org2 yg ada kepentingan shj.. jika madey tewas tinggallah dia seorg diri.. anak2 pun belum tentu akan bersama.. apalah malang nasib madey

   Delete
 2. DAMN U NOVANDRI!

  ReplyDelete
  Replies
  1. MADEY HABAQ....DIA 'TOP DOG'....MACAI PLAKK ANJING GILA BELAAN DAPIGS......

   Delete
 3. Terlalu banyak misteri berkaitan rancangan Projek Terowong Dasar Laut Pulau Pinang, kata Presiden Institut Arkitek Malaysia, Professor Jimmy Cheok-Siang Lim.

  Salah satunya, bagaimanakah dan di mana anda sebagai pemandu kenderaan akan masuk dan keluar melalui terowong itu.

  “Jika anda kata akan masuk melalui Jalan Gurney..ini adalah Jalan Gurney..satu laluan sepanjang pesisiran pantai.

  “(Jika benar melalui Jalan Gurney) adakah anda mahu pemandangan persisiran pantai , semua tempat bersejarah akan diubah menjadi jalan sesak dengan barisan kereta-kereta beratur untuk memasuki terowong tersebut ?

  “Di mana laluan sebenar yang akan menghubungkan terowong tersebut. Inilah persoalan yang belum diketahui.

  “Selepas itu, Ketua Menteri juga mengatakan terowong itu bakal dibina di Jalan Pangkor. (sedangkan) Kita semua tahu Jalan Pangkor adalah jalan yang sempit yang dikelilingi bangunan dan laluan trafik terlalu sesak,”katanya.

  Pada tahun 2012, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng telah mengumumkan pembinaan terowong dasar laut bernilai RM6.3 bilion bagi menghubungkan Persiaran Gurney di pulau dengan Bagan Ajam di tanah besar.

  Projek mega yang diumum kerajaan negeri pimpinan DAP itu melibatkan pembinaan empat lebuh raya utama termasuk terowong bawah dasar laut berkenaan.

  Pembinaan projek itu diserah kepada Consortium Zenith BUCG Sdn Bhd iaitu syarikat tujuan khas yang dibentuk daripada lima syarikat – Zenith Construction Sdn Bhd, China Railway Construction (dua syarikat ini memegang keseluruhan 70 peratus ekuiti), Beijing Urban Construction Group (BUCG), Sri Tinggi Sdn Bhd dan Juteras Sdn Bhd yang masing-masing memiliki 10 peratus.

  Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) S.M Mohamed Idris berkata Lim dilihat seolah-olah begitu terdesak mengumumkan projek itu sedangkan Jambatan Kedua Pulau Pinang kedua masih belum beroperasi dan kesan lalu lintas belum dapat dinilai lagi.

  Beliau turut mempersoalkan tindakan Lim menyerahkan tanah tebus guna seluas 44.51 hektar di Tanjung Pinang sebagai bayaran kepada pemaju projek berkenaan kerana nilai tanah semakin meningkat dan mendakwa transaksi seumpama itu hanya memanfaatkan pemaju.

  ReplyDelete
 4. Kalau SPRM tak buat2 apa; yg. paling kuat MELALAK mcm.ANJING2 KURAP adalah si rejim2 TERORIS PENJAJAH ZioNAZI PARASIT/PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PERASUAH/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL BerSHIT-DAPjuboq BABI/PKRhomo ANJING KURAP/madey anak BERANAK BANGSAT-si puaka2 RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD-NA*O/CIA!

  Tapi kenapa negeri2 bawah puaka2 PENJAJAH KAFIR HARBI PARASIT/LANUN/PERASUAH DAPjuboq BABI/PKRhomo ANJING KURAP - TAK nak pula menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR) bawah SPRM?!!! Itulah rejim2 PENIPU ZIONIS HARAM JADAH DAPjuboq BABI/PKRhomo ANJING KURAP ni patut diMAMPOSkan!

  Mana juga si puaka 'NGO' ZIONIS, Transparency Int. KANGKANG BABI-ditaja SOROS/CIA KEPARAT tu; yg. asyik MELALAK pasal Rasuah kononnya berlambak kat NEGARA ISLAM kita ni yg. diLABEL dgn. amat RASIS sbg. 'failed nation'?!! 'NGO' TERORIS Zionis ni patut diTERAJANG sampai MAMPOS juga!

  Lihat di - http://www.penangonline.net/2017/07/mana-mungkin-dap-tandatangan-ibr-kerana.html :

  Mana Mungkin DAP Tandatangan IBR Kerana Parti Sendiri Penuh Rasuah

  JELUTONG – Naib Ketua Pemuda UMNO Pulau Pinang, Jasmin Nordin berkata, mana mungkin Dap mahu menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR) kerana parti mereka sendiri penuh rasuah dan tidak ada ketelusan.

  Jelas beliau, keengganan kerajaan rejim Dap untuk menandatangani ikrar tersebut memberi gambaran yang cukup jelas apakah pendirian mereka sebenarnya.

  “Kononnya kerajaan pimpinan mereka bersih tetapi sebenarnya itu semua adalah momokan mainan politik bagi megaburi mata rakyat.

  “Ianya dikuatkan lagi apabila Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Dzulkifli Ahmad berkata senario sekarang menunjukkan bahawa laporan rasuah di negeri Pulau Pinang adalah tinggi.

  “Jadi, kalau IBR pun tidak mampu untuk Dap tandatangan, maka jangan sibuk menuding menuduh orang lain rasuah,” ujarnya.

  Tambah Jasmin, kenyataan Dap kononnya prinsip Cekap, Amanah dan Telus (CAT) yang dilaksanakan di negeri itu sejak 2008 lebih berkesan dalam usaha membasmi rasuah dan penyalahgunaan kuasa berbanding menandatangani IBR sebenarnya hanyalah satu taktik menutup sikap buruk diri sendiri kerana CAT Dap lebih cenderung kepada ‘Corrupt, Abusive & Tokong’.

  “Jika benar parti mereka selama ini memperjuangkan anti rasuah mengapa berdolak-dalik untuk tandatangan ikrar tersebut. Sepatutnya Pulau Pinang menjadi negeri pertama yang bersetuju untuk menurunkan tandatangan dan ini akan memberikan kelebihan politik yang amat tinggi kepada mereka.

  “Ini tidak… cakap lain tapi buat lain… tapi ye la kan… apa yang mahu dihairankan kerana parti mereka sendiri tonggang langgang. Pemilihan CEC pun belum tentu sahih malah Lim Guan Eng sendiripun kini sedang berhadapan dengan kes rasuah mahkamah,” sindirnya

  (Tok Labu)

  ReplyDelete
  Replies
  1. SPRM mesti MENYIASAT habis2an!

   Mcmamana EMPAT projek pengangkutan AWAM; KL Monorail, Putra LRT; Star LRT dan perkhimatan Bas IntraKota boleh RUGI berBILLION, BANGKRAP dan diSWASTAkan hingga terpaksa di"BAIL-OUT" oleh KERAJAAN - masa zaman si TERORIS PENJAJAH ZioNAZI (Zionis NAZI) KANIBAL Madey-si DIKTATOR PARASIT/PENYANGAK/PENYAMAQ/PENYAMUN/PEMBUNUH/PERASUAH/LANUN anak BERANAK KEPARAT berIJAZAH JAMBAN amat RASIS-si PENJILAT TERORIS PENJAJAH PARASIT/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL BerSHIT-DAPjuboq BABI KURAP RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD-NA*O/CIA?!!!!!!

   Lihat artikel BERNAS ini di - http://pakdin.my/empat-projek-pengangkutan-awam-utama-kroni-mahathir-bankrap-dan-terpaksa-di-bail-out-oleh-kerajaan/ :

   Empat Projek Pengangkutan Awam Utama Kroni Mahathir Bankrap Dan Terpaksa Di ‘Bail-Out’ Oleh Kerajaan

   Wednesday, July 19, 2017 -07-19

   (Tok Labu)

   Delete
  2. Si DIKTATOR PENJAJAH/PARASIT/LANUN/PERASUAH Cannibal madey anak beranak BANGSAT dah TERKETAR2 sekrg! Biaq si DIKTATOR Madey anak BERANAK JAMBAN ni MAMPOS sj. dlm PENJARA!

   Lihat di - http://pakdin.my/skandal-forex-bank-negara-yang-di-pertuan-agong-perkenan-penubuhan-suruhanjaya-siasatan/ :

   Skandal Forex Bank Negara: Yang di-Pertuan Agong Perkenan Penubuhan Suruhanjaya Siasatan

   Tuesday, July 18, 2017 -07-18

   (Tok Labu)

   Delete
 5. Khabar angin yg bertiup kencang.... org yg ditangkap di singapore yg ada kaitan dgn 1mdb yg dikatakn dipenjarakan... sbnarnya xdpenjarakn tp hidup mewah d hong kong... semua drama PAP utk rakyat malaysia... kes nie mcm nuar brehim kata ja banduan tp hidup bebas + senang d sg. buluh....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sama seperti sirul yang dihukum gantung tapi sedang bersenang lenang di Australia.

   Delete
 6. Berkali-kali Najib ulang skrip yang sama bahawa Malaysia bukan negara gagal. Maksudnya negara sudah tidak bergerak kehadapan lagi. Negara gagal adalah tahap yang terakhir dimana sudah tiada harapan untuk diperbetulkan lagi. Inilah yang dikatakan PM paling bodoh dalam sejarah dunia. Tapi, inilah pemimpin pujaan hati ahli UMNO.

  Malaysia not a failed nation, says Najib
  http://www.theedgemarkets.com/article/malaysia-not-failed-nation-says-najib

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi si spesis TERORIS HOMO BANGKAI BABI 112 DAPjuboq BABI, lu manyak sedap aahhh... itu LAHAP TAIK dan JILAT LENDIR HANYIR si BANGKAI2 BABI JIJIK kit SIAL KANIBAL/TONGGENG eng HOMO JUBOQ BABI/what-the-kok-maria-hannah-betty GILA BABI BETINA2 SUNDAL-PELACUR2 TEPI JLN./gobindHOMO BABI-jagdippyANJING KURAP-raveentharanBANGKAI BABI/rayerHANYIR CELAKA /tony puaKA JUBOQ BABI/KENCING NGAnga ming KANGKANG BABI BERLENDIR/sivarasaJUBOQ BABI HANYIR/BABIga SUNDAL KURAP!!

   TAK pula lu TERLOLONG psl. "FOREIGN/EXTERNAL DEBT" yg. menJAHANAMkan NEGARA2 di seluruh dunia pd. institusi GLOBAL spt. IMF; WB dsbnya - di mana MALAYSIA antara negara TERENDAH; tapi Barat/ISrael serta SingaPORK/Jepun antara negara2 paling TERTINGGI di mana hutang US adalah US $17,437,745 (hampir 18 JUTA) – di -https://www.gfmag.com/global-data/economic-data/xtegh9-external-debt-in-countries-around-the-world?page=12 , Countries With The Most External Debt, November 19, 2015!

   Dan antara negara2 GAGAL yg. mempunyai hutang kerajaan (DALAMAN/”GOVT. DEBT”) yg. paling tinggi, adalah US/Barat-ISrael dan SingaPORK/Jepun - iaitu US $10.5 TRILLION utk. Jepun; dan US $17.6 TRILLION! Sbb. itu depa ni asyik nak MEROMPAK/MENJAJAH Dunia Islam/Dunia Ketiga yg. KAYA minyak/gas skrg. di LAUT DALAM Lautan Pasifik-Laut China Selatan/Lautan Hindi-Langkawi (sbb. itu NA*O-ISrael bersama KULI2nya, terutamanya dr. Jep*n/Kor*a Selatan/SingaPORK/Ind*a mahu MENAKLUK Selat Melaka kami – lihat di http://www.utusan.com.my/bisnes/ekonomi/singapura-antara-yang-tinggi-hutang-1.76879 , Singapura antara yang tinggi hutang, FADZIL ZAINOL | 04 April 2015!

   Juga di:

   - http://www.forbes.com/sites/mikepatton/2014/09/29/the-seven-most-indebted-nations/#2bbdf8ac2cb3 , The Seven Most Indebted Nations, Mike Patton, Sep 29, 2014;

   di - https://www.statista.com/statistics/268177/countries-with-the-highest-public-debt/ , The 20 countries with the highest public debt in 2016 in relation to the gross domestic product (GDP);

   di - http://www.businessinsider.com/wef-countries-highest-level-of-government-debt-vs-gdp-2016-4?op=1 , The 17 countries with the highest level of government debt, Lianna Brinded , 3.04.2016;

   dan di -http://www.visualcapitalist.com/by-this-measure-the-u-s-has-the-2nd-highest-national-debt/ , By This Measure, the U.S. has the 2nd Highest National Debt, Jeff Desjardins, on September 24, 2015;

   di - http://articles.economictimes.indiatimes.com/2016-04-01/news/71977563_1_debt-management-policy-external-debt-non-government-debt , India's external debt went up to $480 billion at end-December: Finance Ministry, By ET Bureau | Apr 01, 2016;

   dan di - http://english.yonhapnews.co.kr/news/2016/01/31/0200000000AEN20160131000600320.html, , S. Korea's national debt to top 600 tln won mark soon, 2016/01/31.

   jadi, PI MAMPOS lu si spesis ANAK HARAM BANGKAI BABI spesis HOMO KULIT BABI JIJIK ZIONIS KAFIR HARBI dr. spesis MAK PELACUR SUNDAL terKANGKANG TEPI JLN.-main JUBOQ BABI/BAPAK HOMO terTONGGENG JIJIK si KULIT BABI HANYIR-penuh NANAH lu yg. diROGOL BERGILIR2 oleh si SAMSENG2 DAPjuboq BABI anak beranak KEPARAT lu!

   Tok Labu.

   Delete
 7. Cara bodoh PM Malaysia untuk mengurangkan kos sara hidup rakyat. Tak selesaikan apa-apa masalah pun hanya sekadar untuk merawat simptom.

  Najib umum diskaun, bantu kurang kos sara hidup rakyat
  http://www.sinarharian.com.my/nasional/najib-umum-diskaun-bantu-kurang-kos-sara-hidup-rakyat-1.705171

  ReplyDelete
  Replies
  1. OI si TERORIS spesis 554 PENIPU KAFIR HARBI GILA BABI si HOMO JIJIK PENYAMAQ ZIONIS PENJILAT JUBOQ BABI si puak TERORIS PENJAJAH ZioNAZI CASH-is-KING DAPjuboq BABI/PKRhomo ANJING KURAP/DIKTATOR madey anak beranak BANGSAT-KULI2 si rejim PENGGANAS KANIBAL/NECROPHILIA ISrael/ZIONIS ni - TAK pula TERLOLONG mcm. PUAKA psl. dpt. RASUAH yg. berBILLION selepas dok lahap TAIK rejim TERORIS KANIBAL/NECROPHILIA IS-rael/ZIONIS aaahhh??!!

   Dan TAK juga si PENJAJAH PARASIT TERORIS DAPJUBOQ BABI ni nak SAMAN Razali kalau berita ni TAK benaq?! Dasar si PENAKUT! Di - http://www.pisau.net/terima-dana-1-2billion-dari-israel-dap-perlu-segera-kemuka-saman/ , Terima Dana 1.2Billion Dari Israel, DAP Perlu Segera Kemuka Saman, Published on 17/08/2016 in DAP by pisau!

   Itulah, bilalah juga si SPRM tu nak MENYIASAT si spesis TERORIS PENJAJAH ZioNAZI PARASIT/PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL DAPJUBOQ BABI RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD-CIA/NA*O ni yg. boleh dapat RASUAH sbnyk. USD 300 JUTA (RM 1.2 BILLION) dari rejim TERORIS KANIBAL/NECROPHILIA IS(IS)rael tu - begitu juga PDRM untuk siasat bawah AKTA TERORISMA kerana 17 pakar strategi DAPJUBOQ BABI yg. diKETUAI si tony puaKA, di LATIH oleh TERORIS MOSSAD dan si KM spt. TONGGENG eng HOMO boleh pula asyik jumpa DUTA IS(IS)rael, serta IS(IS)rael nak tubuhkan MARKAS TENTERA PENGGANAS dia di Port Dickson – utk. MENAKLUK Selat Melaka; sbg. laluan UTAMA Submarin2 NUKLEAR HARAM IS(IS)rael/NA*O (yg. berPUSAT di Diego Garcia), serta sbg. laluan UTAMA perkapalan industri MINYAK/GAS laut dalam yg. berBILLION(“oil/gas CHOKEPOINT”) yg. MENYAMBUNGkan Lautan PASIFIK-HINDI hingga ke Laut MERAH/MEDITERRANEAN (utk. ke ISrael/Barat)!! Kami RAKYAT tengah TUNGGU ni! SPRM/PDRM bah. TERORISMA – hang buatlah KERJA betul-betul oi!

   Lihat di - http://semuthitam80.blogspot.my/2016/03/12-billion-dana-israel-masuk-akaun.html , 1.2 BILLION DANA ISRAEL MASUK AKAUN PROKSI??? , Posted by Semut Hitam ; dan di - http://wakeupmalaya.com/2016/01/dap-terima-latihan-dari-mossad/ :

   DAP Terima Latihan Dari Mossad?

   January 4, 2016 By WakeUp Malaya

   Bekas Pengarah Strategik Hal Ehwal Orang Melayu-Islam DAP, Mohamad Razali Abdul Rahman menegaskan beberapa kali bahawa DAP mempunyai hubungan istimewa dengan Israel.

   Pada 2012, Razali telah mendedahkan hubungan DAP-Israel ketika berceramah di Putrajaya:
   —–
   Tapi apakah hubungan istimewa Israel dengan DAP? Kalau tak istimewa, tidak kami dilatih hampir 3 tahun oleh Israel. Dilatih oleh pihak Mossad. Saya terima latihan daripada Mossad.

   Untuk pengetahuan Tuan-tuan dan Puan-puan, tiap bulan Lim Guan Eng akan pergi ke Singapura. Saya biasa mengikuti banyak kali rombongan beliau ke Singapura. Dia akan pergi hari Sabtu petang dan akan balik hari Ahad petang.

   Di Singapura, kita akan jumpa dua orang saja. Satu bekas pemimpin atau bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew dan lagi satu wakil Duta Israel di sana. Dua ni yang akan kita jumpa.

   Sewaktu kita jumpa dengan Duta Israel atau wakil Israel, Tuan-tuan tahu tak, pihak Israel telah bersetuju memberi dana sebanyak 300 juta USD untuk PRU yang ke 13 ni. USD ya bukan RM ya. Duit tu sekarang berada di Singapura ya....

   Jadi, PI MAMPOS lu si spesis ANAK HARAM KULIT BABI-si HOMO2 JIJIK ZIONIS KAFIR HARBI dr. spesis MAK PELACUR SUNDAL terKANGKANG TEPI JLN-main JUBOQ2 BABI/BAPAK HOMO terTONGGENG JIJIK si BABI2 HANYIR-penuh NANAH lu yg. diSONDOL BERGILIR2 oleh si SAMSENG2 DAPjuboq BABI anak beranak KEPARAT lu!

   Delete
  2. Subsidi dihapuskan. GST dikenakan. Matawang ringgit berada di paras terendah sudah hampir setahun. Apa punya bala mendapat PM paling bodoh. BNM berpeluk tubuh sebab takut kena RCI kalau jual matawang asing untuk menstabilkan ringgit.

   Delete
  3. zaman mahdey IPP dapat subsidi bahan api billions dollar... harga power tetap lebih mahal... yg untung banyak kroni..
   sebelum GST malaysia guna SST... mengikut lapuran bank dunia... ketirisan dalam pembayaran cukai 70%... macamana nak counter check jika cuma akhir tahun baru hantar lapuran... SST gomen kena cari pembayar cukai... GST pembayar cukai kena cari gomen...tu sebab hasil dari GST lebih banyak dan company yg cuba tipu cepat didenda..gst telah ada lama dan dijalankan di 170 negara lain... ko bodoh anony 12:07pm... ko cuma menghasut.. serupa invoke rafizi.. penipu besiri... ko tak pernah pikir kebaikan negara... ko mampus le... mampus le ko...

   Delete
 8. Jarang berlaku, pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang hari ini mengingatkan Peguam Negara Tan Sri Apandi Ali kepada bait-bait ayat al-Quran.

  Lim berbuat demikian setelah Apandi berkata beliau hanya takut pada Allah, bukan Tun Dr Mahathir Mohamad yang mahu memanggilnya jika Pakatan Harapan membentuk kerajaan baru.

  “Jika benar Apandi takutkan Allah, beliau tidak sepatutnya menjadi peguam negara untuk kleptokrasi sedunia,” kata Lim yang juga anggota parlimen Gelang Patah.

  Lim justeru membariskan petikan dua ayat al-Quran daripada surah al-Baqarah daripada ayat ke-42 dan ke-60, yang berbunyi:

  ReplyDelete
  Replies
  1. hadoiii...mana mau letak muka...ko beragama apa pandiaq oiìi

   Delete
  2. HAPUSkan rejim TERORIS ZIONIS KAFIR HARBI PENJAJAH PARASIT/LANUN/PEROMPAK/PERASUAH/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL-si puak RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD-NA*O/CIA

   Duboq
   A njing
   P anggang

   SELAMAnya!

   KURANG AJAQ betul; nak memPERMAINkan ISLAM serta ayat2 AL-QURAN kita pula si spesis PENJAJAH Kafir Harbi KANIBAL JUBOQ BABI Kit SIAL ni! Dasar lu si PENDATANG Cina RASIS MUKA plg. HODOH!!! BABI BABI lu dan KETURUNAN PARASIT lu!

   Tok Labu.

   Delete
  3. lu manyak sedap aahhh... itu LAHAP TAIK dan JILAT LENDIR HANYIR si BANGKAI2 BABI JIJIK kit SIAL KANIBAL/TONGGENG eng HOMO JUBOQ BABI/what-the-kok-maria-hannah-betty GILA BABI BETINA2 SUNDAL-PELACUR2 TEPI JLN./gobindHOMO BABI-jagdippyANJING KURAP-raveentharanBANGKAI BABI/rayerHANYIR CELAKA /tony puaKA JUBOQ BABI/KENCING NGAnga ming KANGKANG BABI BERLENDIR/sivarasaJUBOQ BABI HANYIR/BABIga SUNDAL KURAP!!

   PI MAMPOS lu si spesis ANAK2 HARAM BANGKAI BABI spesis HOMO KULIT BABI JIJIK ZIONIS KAFIR HARBI dr. spesis MAK2 PELACUR SUNDAL terKANGKANG TEPI JLN.-main JUBOQ BABI/BAPAK2 HOMO terTONGGENG JIJIK si KULIT BABI HANYIR-penuh NANAH lu yg. diROGOL BERGILIR2 oleh si SAMSENG2 DAPjuboq BABI anak beranak KEPARAT lu!

   Tok Labu.

   Delete
  4. annoy 6:30 pm.... ko tu bodoh... tu sebab ko jadi pengikut lim kit siang cilaka tu... sebab ko bodoh... konon lim kit siang cilaka guna ayat alquran surah albaqarah ko dah terpesona... ko bodoh le... kebodohan ko konon nak pertikaikan agama apandi... ko bodoh.. sedor le diri ko tu bodoh... belajor hukum dulu baru nak komen bodoh... lim kit siang cilaka tu kapir harbi... dia perlu dilarang menggunakan ayat alquran untuk hujah... sebab dia kapir le bodoh... alquran tidak boleh dibenarkan sebagai hujah oleh org kapir... lain lah digunakan utk dia masuk islam... ko ni bodoh... ko tu tak dapat hidayah sebab tu ko sokong PH.. bodoh nye ko ni.. tak tau hukum konon nak pertikaikan agama org... bodoh..

   Delete
 9. Berita panas... parti bebas rasuah akn bertanding d permatang pauh... datuk khairuddin akn di calonkan di citu..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ezam mohd noor akn meraikan besar2ran nnt bila menang... parti bebas rasuah xpernah berbohong....

   Delete
 10. Tak ada apa yang perlu risaukan, Tun M bukan pembangkang sebenar, dia masih penyokong BN. Begitulah kata Setiausaha akhbar kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Tengku Sarifuddin. Sia-sia menjadikan Tun M sebagai pembangkang sebab ramai rakyat Malaysia sudah sebati dengan Tun M. Menjadikan PM ke-4 sebagai pembangkang hanya akan membawa bala kepada BN.

  Harap Mahathir sedar diri, status parti
  http://www.sinarharian.com.my/politik/harap-mahathir-sedar-diri-status-parti-1.705391

  ReplyDelete
 11. Notis PENTING dr. Tok Labu:

  Mana POLIS, Kementerian Multimedia dan juga SPRM oi???! Mana juga mamat kari PU paling LEMBIK oi - tapi tau nak MENYERANG Sekolah Berasrama Penuh utk. bangsa BUMIPUTERA??!!!

  Lihat mediaPUAKA ZIONIS HOMO JUBOQ BABI ni yg. asyik diBIAQkan mengHINA/mengGERTAK Islam/umatnya terutamanya pemimpin BANGSA Orang asal/Indigenous Islam/Melayu, PM terCINTA kita serta UMNO; dan sekarang mengGERTAK pula RCI yg. akan menyiasat JENAYAH kes Forex - yg. mana RCI ini telah diperKENANkan DYMM YDPA kita!!

  Maknanya ini juga nak MENGGERTAK/MENGANCAM supaya KERAJAAN kita JANGAN membuat sebarang siasatan RASUAH2 oleh spesis TERORIS PENJAJAH PARASIT/LANUN/PEROMPAK/PERASUAH/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL BerSHIT-DAPJuboqBABI/PKRhomo ANJING KURAP/madeyBANGSAT anak BERANAK JAMBAN- si puak RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD-NA*O/CIA! APA KEJADAHnya PENIPUAN dan ANCAMAN TERORISMA kpd. KERAJAAN dan NEGARA ISLAM kita ni boleh diBIAQkan sewenangnya?!!!

  Kenapa mediaHOMO TERORIS Zionis PENJAJAH PARASIT/LANUN/PERASUAH DAPjuboq BABI ni BEBAS seolah KEBAL undg2; termasuk UNDG2 bawah JENAYAH2 Penipuan dan TERORISMA ni?!!!

  Lihat di -

  Malaysia Chronicle

  SELAIN UNTUK MENUTUP SKANDAL 1MDB, ADAKAH RCI FOREX JUGA BAKAL MODAL KEMPEN PRU 14 MENYERANG TUN M?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Selepas mengGERTAK RCI Forex yg. diPERKENANkan DYMM YDPA kita, sekrg. si spesis TERORIS PENJAJAH KAFIR HARBI PARASIT/LANUN/PEROMPAK/PERASUAH/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL BerSHIT-DAPJuboqBABI/PKRhomo ANJING KURAP/madeyBANGSAT anak BERANAK JAMBAN- si puak RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD-NA*O/CIA ni - nak mengGERTAK pula ROS?!!!!! Dan juga MENIPU psl. ROS!!! APA KEJADAHnya ni diBIAQkan?!!!

   CELAKA betul - depa ingat UNDANG-UNDANG kat NEGARA ISLAM, pusaka nenek moyang BUMIPUTERA kita ni - si PENJAJAH KAFIR HARBI PARASIT/LANUN/PERASUAH/PEMBUNUH/PEROGOL/PENYANGAK DApjuboq BABI ni punya kah?!!!!!

   Maka HARAMkan sj. parti PENJENAYAH DAPjuboq BABI amat SIAL ni!

   Liaht di - http://www.themalaysiantimes.com.my/ros-basis-re-election-completely-unfounded-based-fake-news-dap/ :

   The ROS basis for re-election is completely unfounded, based on ‘fake news’ – DAP

   July 20, 2017

   (Tok Labu)

   Delete
 12. Gelaran 'mat sexbu' utk mat sabu mcm menarik ja... dia dulu pun ada kes dgn bini org kan..

  ReplyDelete

ARTIKEL TOP MINGGU INI.