Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Monday, September 19, 2016

MODAL DAP UNTUK TUTUP ISU JEFF OOI GAGAL !

Kita sedia maklum bahawa Jeff Ooi, anggota Parlimen DAP Jelutong, Pulau Pinang telah diminta menyerah diri kepada polis untuk diambil keterangan berhubung kenyataannya yang menyinggung perasaan orang Islam.


Isu Jeff Ooi ini juga tidak akan hilang panasnya kerana ianya melibatkan seorang tokoh Islam yang dihormati oleh umat Islam negara. Maka impaknya memang terasa kepada parti DAP, parti yang mermpunyai masaalah besar serta dilabelkan sebagai parti cauvinis. anti-Islam dan anti-Melayu.

Dalam kepanasan isu Jeff Ooi DAP yang dikritik hebat kerana  kenyataan tidak sensitif beliau terhadap Allahyarham Hj Haron Din, DAP sekali lagi cuba mengalih perhatian rakyat.

Kali ini, mereka membesar-besarkan isu persempadanan semula kawasan Pilihanraya. Sehinggakan Lim Kit Siang membuat cadangan agar Selangor mengadakan Pilihanraya lebih awal daripada PRU14. Hairan .... kenapa Selangor dan bukannya Pulau Pinang, tempat kroni tegar beliau, Lim Guan Eng?

MiM menjangkakan isu yang sengaja dibangkitkan oleh Lim Kit Siang dan Pembangkang ini akan dijadikan bahan berita portal-portal pro-pembangkang untuk menenggelamkan isu celupar Jeff Ooi. Kononnya, persempadanan semula yang ke-5 ini 'mencatat sejarah kerana menjadikan jurang pengundi lebih besar daripada sebelum ini - yang jelas bukan niat Perlembagaaan', dakwa Kit Siang.

Kita tanya Kit Siang, apakah beliau layak untuk bercakap tentang 'bukan niat perlembagaan' sedangkan dasar-dasar parti DAP itu sendiri memperlekehkan Perlembagaan negara?

Baca : http://novandri.blogspot.my/2015/02/dasar-parti-dap-yang-menghina-melayu.html
MiM cadangkan agar Kit Siang perbetulkan dahulu dasar-dasar partinya.

Nurul Izzah PKR pula mendakwa kononnya persempadanan semula itu “penipuan sistematik”. Seriously .... Nurul Izzah yang mengaku bersalah menabur fitnah kepada Raja Nong Chik, sehari sebelum PRU-13 ini mahu bercakap tentang 'penipuan'? 

Realitinya, Kajian semula Persempadanan ini sepatutnya dilakukan 8 tahun sekali dan kali terakhir dibuat adalah pada 2003 dan ia sepatutnya diadakan semula pada tahun 2011 tetapi ditangguhkan untuk memberi tumpuan kepada PRU13.

Kajian ini dilaksanakan mengikut peruntukan dalam perlembagaan iaitu Fasal (2) Perkara 113 Perlembagaan Persekutuan dan juga pindaan kepada Fasal (2) Perkara Perlembagaan Negeri Sabah. Kajian ini bermula pada 15 September hingga 14 Oktober ini. Dalam masa itu, SPR akan mempamerkan Syor Kajian Semula Persempadanan Bahagian-Bahagian Pilihan Raya bagi Negeri-Negeri Tanah Melayu dan boleh dibantah oleh kerajaan negeri-negeri dan pihak berkuasa tempatan.

Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan adalah di bawah kerajaan Pembangkang. Maka gunakanlah kesempatan dalam sebulan ini untuk membantah dan sebagainya. Malah, satu perkara yang kita perlu tahu tetapi sengaja tidak dilaporkan oleh Pembangkang dan portal-portal pro-pembangkang ialah proses persempadanan semula kawasan pilihan raya di seluruh negara untuk menambah bilangan kerusi Parlimen ini memerlukan sokongan 2/3 di dalam Dewan Rakyat.

Ini bermakna, jika BN setuju dengan persempadanan semula ini, BN perlukan sokongan ahli-ahli Pembangkang untuk memperolehi majoriti 2/3 itu. BN perlu sekurang-kurangnya 14 undi pembangkang untuk menjadikan jumlah sokongan sebanyak 148 kerusi bagi meluluskan usul tersebut. Sekarang, BN memiliki 134 kerusi  manakala pembangkang adalah 87 kerusi dan 1 kerusi Bebas. Dewan Rakyat ada 222 kerusi.

Maka, jika ini yang termaktub dalam Perlembagaan, maka Kit Siang, Nurul Izzah dan pembangkang tidak perlu melenting berlebihan dan cuba memperlekehkan Suruhanjaya Pilihanraya. Sebaliknya, mereka perlu pastikan 88 ahli Parlimen Pembangkang tidak menyokong isu persempadanan semula ini di Dewan Rakyat kelak.

Malah, Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya sendiri berkata, proses mewartakan dokumen persempadanan semula kawasan Parlimen tidak akan berlaku jika wakil rakyat pembangkang enggan menyokong usul tersebut.
"Pembangkang kena setuju dan parti pemerintah juga perlu menyokong sepenuhnya. Kalau tak ada (majoriti dua pertiga), tak akan berlaku perubahan (kawasan) Parlimen,” katanya
Yang terbaru, SPR bercadang untuk 'mengesyorkan tiada perubahan bilangan bahagian-bahagian pilihan raya kerusi Parlimen dan DUN dalam Negeri-Negeri Tanah Melayu.
"Bagi maksud kajian semula persempadanan bahagian pilihan raya bagi Negeri-Negeri Tanah Melayu, terdapat pindaan dan perubahan nama kepada bahagian pilihan raya kerusi Parlimen dan DUN dalam Negeri-Negeri Tanah Melayu,” katanya
Bukan itu sahaja, Persempadanan Semula Parlimen ini hanya akan berkuatkuasa setelah Perintah Persempadanan mengenai syor itu mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong.

Malah, kita terutamanya Pembangkang perlu tahu bahawa Perlembagaan negara telah menetapkan bahawa Suruhanjaya Pilihan Raya dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong selepas berunding dengan Majlis Raja-Raja. Tetapi masih ada puak Pembangkang tidak bertanggung jawab yang masih mahu menghina dan memperlekehkan pihak SPR.

Kerana itu juga kita berpendapat bahawa kritikan Pembangkang terhadap isu persempanan semula Parlimen hanya sekadar auta Pembangkang yang mahu buat diversion sahaja supaya rakyat tidak membicarakan betapa korup, rosak dan teruknya Pembangkang ini.

Persoalan besar, jika persempadanan semula Parlimen ini memerlukan pelbagai lapisan yang ketat sebelum diluluskan, maka kenapa Pembangkang perlu bersandiwara seperti sekarang?

Apakah kenyataan Lim Kit Siang dan Nurul Izzah itu bermaksud ada ahli-ahli parlimen pihak Pembangkang yang akan menyokong BN jika perkara ini di bentangkan dalam Dewan Rakyat nanti?

Siapakah ahli-ahli Parlimen Pembangkang itu?


  

 

16 comments:

 1. TOLAK DAPig & ANJING2 SURUHAN RBA DAPig !!!

  ReplyDelete
 2. SPR/UMNO tolong JANGAN nak TUNDUK pd. GERTAKAN memanjang si KETURUNAN TERORIS PENJAJAH PARASIT/PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL DAPJUBOQ BABI/PKRHOMO KURAP RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD - serta PENJILAT2 depa dr. DALANG2 DUA MUKA si MCacing/GerakanBABI!

  #Umat ISLAM/MELAYU termasuk pemimpin2, pegawai2 polis/tentera, para intellektual, para ulama dan jutawan2 kita serta SELURUH bangsa BUMIPUTERA Islam/Melayu, sekrg. disyaki diSASARkan dgn. amat AGRESIF, oleh EJEN2/KULI2-MOSSAD/ISrael-ZIONIS HARAM JADAH; utk. diBUNUH atau diKURANGkan dlm. GENOSID, dgn. pelbagai MO DAJAL - spt. KEMALANGAN2 JLNRAYA (umat Islam senang dikenali dr. pakaian/hiasan ISLAM/Melayu)/UDARA, RACUN KIMIA, PENAGIHAN DADAH/KETUM dan KEMANDULAN/ditimpa pelbagai PENYAKIT BUAS melalui VAKSIN2 PALSU yg. menggunakan sel/organ/darah dr. ANJING/BABI/MONYET dsbnya serta FETUS bayi atau BAYI yg. diGUGURkan, di BUNUH atau diBIAKkan dlm makmal (sbb. itu puak KANIBAL ZIONIS sentiasa GILAkan PENGGUGURAN anak/PERANG).

  Cthnya disyaki Vaksin anti-Denggi yg. GANJILnya, kononnya hanya BERKESAN ke atas jenerasi MUDA antara 9-18 thn. oleh syarikat2 farmasi GERGASI spt. Sanof*/Merc* yg. diKUASAI oleh empayar SETAN ROTHSCHILD, yg. MENUBUHkan rejim TERORIS KANIBAL IS(IS)rael (tapi kempen anti-Vaksin yg. asyik diREMEHkan oleh KemBANGANG, sebenaqnya BUKAN anti-SEMUA vaksin, hanya anti-Vaksin2 PALSU ZIONIS KANIBAL ni – lihat juga skandal Vaksin PALSU yg. MERBAHAYA di Indonesia dan China, di - http://www.bicara.news/indonesia-suntik-semula-kanak-kanak-mangsa-vaksin-palsu/ , Indonesia Suntik Semula Kanak-Kanak Mangsa Vaksin Palsu, Oleh Ketua Pengarang / dalam Dari Lensa / pada Wednesday, 29 Jun 2016)!!#

  Nek Tempoyak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Maka, mana KEM: KESIHATAN utk. memBIAYAI kajian VAKSIN anti-ZIKA/DENGGI, oleh para SAINTIS MUDA kita sendiri spt. Hariz Haikal, yang juga ketua penyelidik Nasuha Biotechnology & Biodiversity Sdn Bhd (KESELAMATANnya dan keluarga beliau mesti diKAWAL KETAT - tolong ambil PENGAWAL2 PERIBADI dan JANGAN heboh aktiviti kat FB ZIONIS tu)!

   HERAN betul aku dgn. KK ni, asyik nak PAKSA Vaksin ZIONIS ke atas RAKYAT - terutamanya BANGSA Bumiputera Islam/Melayu; yg. GANJILnya disyaki MAJORITI pesakit DENGGI! Itulah - DENGGI/ZIKA ni semua adalah disyaki BIOWEAPON Zionis/IS(IS)rael yg. menSASARkan ETNIK/DNA tertentu; yg. mahu MEMBUNUH dlm. GENOSID; seramai mungkin BUMIPUTERA Islam/katolik MISKIN dr. DUNIA ISLAM/DUNIA KETIGA!

   Lihat di - https://www.bnbbc.my/pelajar-univ-jalankan-kajian-vaksin-zika/https://www.bnbbc.my/pelajar-univ-jalankan-kajian-vaksin-zika/ :

   Pelajar univ jalankan kajian vaksin Zika

   15 SEPT : Seorang pelajar sebuah universiti di kampus Alor Gajah, Melaka, Hariz Haikal Nasuha kini sedang membuat penyelidikan bagi menghasilkan vaksin bagi mencegah jangkitan virus Zika.

   Pelajar tahun akhir Ijazah Sarjana Muda Bioproses, Universiti Kuala Lumpur Malaysian Institute of Chemical & Bioengineering Technology (UniKL MICET) itu membuat penyelidikan tersebut di ladang herba terbesar di Asia milik bapanya, Nasuha Kasian, 62, seluas 1,295 hektar dekat
   sini.

   Hariz Haikal, yang juga ketua penyelidik Nasuha Biotechnology & Biodiversity Sdn Bhd berkata pihaknya mula menjalankan kajian secara makmal sejak enam bulan lepas dan mendapati pati wap campuran enam jenis herba mampu merencatkan sel virus Zika daripada terus merebak.

   “Penggunaan pati herba tersebut juga mampu mematikan virus tersebut secara perlahan,” katanya.

   Beliau berkata hasil daripada penyelidikan itu, pihaknya berjaya menghasilkan minyak pati wap berasaskan pati herba campuran yang boleh dimajukan untuk dijadikan vaksin virus Zika.

   (Nek Tempoyak)

   Delete
 3. Kurang ajar dan biadap....sila balik tongsan!!

  ReplyDelete
 4. aku berada di zaman yg paling teruk Melayu jd bacul dan lemah apabila dihina kaum kafir harbi Laknatullah.

  Kemuliaan Almarhum Dr Harun Din memelihara Islam di caci hina oleh DAPig dan tentera2 jahatnya. tapi lihatlah reaksi super bacul Melayu2 teknokrat berugama Isle ketika ini..
  ustad2 PAS pun bacul tak ckp apa.. yg sibuk mereka ckp ialah GST dan jatuhkan Najib.

  Sedangkan Tuhan sedang uji mereka supaya kembali bersatu dgn UMNO. Angkuh yg menebal spt bangsa Firaun. Akhirnya Melayu skrg sgt lemah.. entah di mana hebatnya' Isle' bangsa2 PAS ini suatu masa dulu yg begitu gah berdemo utk Bershit.

  Mereka masih kuat nafsu utk serang UMNO.

  pd satu majlis ceramah di hadir oleh seorang 'ularmak PAS' tershohor Kedah.. Ularmak muda ini.. bukan isu kafir hina Islam yg dia sibuk.. ttp sibuk menipu jemaah konon Najib akan naikkan GST kpd 9%.

  inilah rupa2 munafikun akhir zaman.. baru usia muda dh angkt diri sbg ularmak.. Ulamak sebenar mereka takkan patuh pd Kafir!

  Sedih melihatkan penghinaan ini. Sejahat2 org UMNO belum pernah pijak gambar TG Nik Aziz, TG Hadi Awang atau menghina kematian sesiapa.

  Apakah hebat sgt politik Pakatah Harapan main hina2 org dh mati..itukah kejayaan besar mereka dlm bertarung dgn UMNO dan Islam?

  fikir2lah bg mereka yg mahu fikir.. kpd balol2 pencacai kafir dan penjilat dedak tua.. teruslah dgn mimpi basah kamu semua.. satu hari nnt kamu akan mati jua.. tggulah saat pembalasan TUHAN YANG MAHA ESA!!

  ReplyDelete
 5. Ahli2 parlimen pembangkang ini macam moron. Tak mahu peraturan, undang2 dan apa2 saja yang betul. Mereka hanya suka kepada perkara2 yg salah, cara yg salah dan mengelirukan rakyat dengan menganggap perkara yg salah itu sebagai betul. Rakyat memang perlu tolak pembangkang yg seolah-olah tak ada norma kehidupan yg baik.

  ReplyDelete
 6. CILAKA betul si BETINA SUNDAL MCacing-DALANG DUA MUKA tu tu – TAK habis2 nak PERTAHANkan BETINA SUNDAL PELACUR BerSHIT tu, dan hanya tau nak mengHINA bangsa BUMIPUTERA Islam/Melayu kita dgn. amt JIJIK, di media starZIONIS JUBOQ BABI dia! Lihat di - http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/09/20/heng-ali-tinjus-threats-barbaric-illegitimate-and-disrespectful-gg-gg-gg-gg-heng-ali-tinjus-threats/ , Heng: Ali Tinju’s threats barbaric, illegitimate and disrespectful, 20 September 2016!

  Ada si BETINA SUNDAL MCacing ni PERTAHANkan YAB WANITA PERTAMA BUMIPUTERA tercinta kita DS Rosmah mahupun YAB PM Bumiputera DS Najib kita , yg. asyik diHINAdan mahu diGULINGkan dgn. amat KEJI dan JIJIK setiap hari oleh puaka2 si puak PENDATANG PARASIT KAFIR HARBI Cina2 RASIS/PORNO/HOMO DAPJUBOQ BABI/BerSHIT; mahupun bila Allahyarham Datuk Dr. Haron Din juga diHINA dgn. amat KEJI – serta puak TERORIS BerSHIT DAPJUBOQ BABI RASIS/PORNO/HOMO ni yg. PIJAK & KENCING kat GAMBAQ2 pemimpin2 BUMIPUTERA Islam/Melayu kita dulu – bukankah ini semua UGUTAN JENAYAH, bahkan TERORISMA juga?!

  Aku dah MUAK betul dgn. GERTAKAN si SPESIS Mcacing SIAL nil! Kalau Islam/Melayu, cepat benaq diHINA; tapi bukan main si puak CACING ni asyik MEMBELA si PENDATANG2 CINA2 KAFIR HARBI RASIS/PORNO/HOMO JUBOQ BABI dia! Dasar puak PENDATANG PENJILAT JUBOQ BABI RASIS/PORNO/HOMO ni semua - memang patut MAMPOS saja! Tapi aku percaya depa akan terus BEBAS buat apa depa suka kat NEGARA ISLAM kita ni!

  Dahlah KemGAGAL bawah MCacing ni TAK peduli lansung LORI2/BAS2 BINATANG BUAS yg. asyik MEMBUNUH, di mana MAJORITI MANGSA adalah disyaki dr. BUMIPUTERA Islam/Melayu MISKIN, terutamanya penunggang/pemandu2 MOTOSIKAL dan KERETA KECIL (yg. aku syak ini adalah salah satu MO ZIONIS yg. paling MUDAH, selain dr. menggunakan MO “BIOWEAPON”, utk. MENGURANGkan jumlah umat Islam/Melayu dlm. GENOSID – yg. SENANG diKENALI dr, pakaian/hiasan ISLAM/MELAYU kita!! Dan sekrg. MO terbaru – LORI2 HARAM JADAH ni asyik “PARKING” kat lorong KECEMASAN – dgn. alasan ROSAK; tapi TANPA tanda2 AMARAN lansung atau yg,. TERANG/JELAS, dr. JAUH lagi! CILAKA betul SPESIS MCacing “BARBARIAN” ni!!

  Nek Tempoyak.

  ReplyDelete
 7. silap kita jugak. sepatutnya kita selesaikan diorang masa 13mei dulu. tengok indonesia...mau jadi rakyat...patuh pada pemerintah... guna bahasa indonesia...guna nama indonesia...tiada sekolah vanekular.
  bila bangsa ni dah seperti kadok naik junjung...hadap jer la....

  ReplyDelete
 8. keris bergaduh..bulan bergaduh..mata sebelah gaduh..bunga raya bergaduh. bergaduhlah korang. orang ni sapu ahli orang tu. undi tak bertambah. cuma syok sendiri. melayu penuh phd. bangsa lain sorak seronok.
  pengundi baru. MELAYU 49000.
  CINA 115000.

  seronoklah korang. syok sendiri. aku ahli ramai. menyerongin la tak lama lagi...

  ReplyDelete
 9. 13 Mei dn dasar pecah sekolah aliran babi ini kita tak clearkan habis2 msa dulu. skrg benih2 cina babi2 ni jd bala dan duri buat kita. UMNO bongok time tu nk tnjuk baik konon. skrg jenuh nk cntas sbb Melayu pn dh jd askar babi cina...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bukankah Najib yang berjanji... selagi ada bulan & bintang... SRJKC akan beliau pertahankan.
   Tu la.... sokong Najib lagi. Lepas tu sokong 1MDB & Jho Low.

   Delete
  2. RD ni patut tanya pada Tun. Kenapa selama 22 tahun dia memerintah SRJKC tak dimansuhkan?

   Delete
  3. kalau org itu masuk divert isu kpd Najib dan 1MDB sah2 lah mereka ini dedak upahan si tua chap bunga tu.. xusah habis masa lah lyn puak2 ini.. mreke sendiri songsang.. tk betul.. bebal xboleh jatuhkan Najib mereka join para BABI dan PELIWAT.. agak2lah ape lah outcome dr 'persetubuhan' mereka ini kan... BABI super mcm RD kot..

   hahahaha..!

   Delete
 10. Saya bukan penyokong Jeff Ooi atau DAP.
  Tapi... saya langsung tak nampak dimana yang Jeff Ooi bersalah menghina... sesiapa atau apa-apa pun... bila dia ucapkan 'Adios'.... yang bermakna, goodbye atau selamat-tinggal/jalan.

  Lagi pun... memang benar... Arwah pernah 'jual' atau menerima 'hadiah' atau 'sumbangan' dari air-jampi beliau. Nak rasmi bangunan baru pun, dia jampi.

  Saya pun terkejut bila dengar Arwah meninggal... di Negara-Kafir... Amerika yang menjadi penyokong-tegar Regime zionist Israel.
  Bukan kah Amerika 'campur-tangan' dalam urusan Politik Malaysia dengan Saman Civil DoJ? Mereka kata Malaysia... Rule by thieves. Itulah hakikatnya maksud Kleptocracy.

  Nampakgayanya... Arwah lebih percaya kepada kepakaran perubatan Kafir dari kepakaran anak-bangsa atau Rakyat di Negara sendiri.

  Dalam hal ini... saya lebih respect Dr.M. Dia belah dada... dua kali, di HKL je. Itu pun... masih sihat & cergas, walaupun 20 tahun lebih tua dari Arwah.

  Cuba baca pesanan Arwah di URL dibawah.... yang menyeru Umat Islam guna perubatan Islam, termasuk jampi-serapah & jangan campur-aduk dengan perubatan lain.
  Arwah adalah pengasas DarulShiffa. Jelas.. Arwah tidak mengamalkan 'Lead by Example' atau Kepimpinan Melalui Teladan.

  http://www.sinarharian.com.my/mobile/edisi/kelantan/haron-din-pesan-jangan-campur-aduk-kaedah-lain-1.563160

  ReplyDelete
  Replies
  1. RD ni cakap tak tanya iman ke? Ini telah termaktub dalam kada' dan kadar. Manusia hanya mampu merancang tetapi Allah yg menentukan. Kun faya kun. Seluruh muka bumi ni pun Allah yg punya. Kamu tu, tahukah kamu di mana kamu akan berakhir?

   Delete
  2. watak2 pencachai PAN dan parti chap bunga.. LEAD by EXAMPLE yg ko mksudkan itu ialah mcm LGE rasuah banglo no swimming pool tu ye? SELCAT apa kebenda di depan.. kt belakang makan rasuah mcm minum air beer?


   air Syifa' mereka gelar air jampi..

   air arak yg bersepah2 dlm majlis2 DAPig xkecohkan pula..air kencing syaitan tu..

   Kepimpinan teladan apa yg kau nk ckp ni kalau nk jd haiwan belaan kumpulan penyongsang dan anti Agama?

   mengaji dan faham betul2 apa itu Syifa dlm Islam dan apa itu usaha tawakkal yg luas dlm Islam.

   RD ini adalah contoh bala musibah yg wujud dlm umat Islam. tkperlu Jeff Oii bising2 sgt cukup skdr provokasi sikt.. akan disambut megah oleh pencacai2 mereka sbg perang saraf melemahkan psikologi dan keyakinan umat.

   Itupun xmampu nk lawan?? boleh dibelit2 lg oleh spesis2 mcm RD.. semoga kita dlm Petunjuk ALLAH dn dijauhi dr terikut2 puak2 perosak spt RD ini.!!

   Delete

ARTIKEL TOP MINGGU INI.